De jaren 60 van het meubilair waren een tijd van verandering

Het meubeltijdperk In de jaren 60 waren er opmerkelijke nieuwe ontwikkelingen, zowel in design als in de manier waarop mensen hun woninginrichting kochten. Plat verpakte meubels, melamine, gegoten plastic en kartonnen meubels waren allemaal beschikbaar, waarvan sommige verdwenen toen het decennium ten einde liep, terwijl andere onderdeel werden van onze ervaring met het kopen van meubels voor vele jaren.

De meubelindustrie was ook aan het veranderen, met vrouwen die meer traditionele rollen in huis op zich namen en een generatie die nog nooit de instabiliteit van twee wereldoorlogen of massale werkloosheid had meegemaakt. Het was een generatie die op zoek was naar emotionele, visuele sensualiteit in de meubels die ze kozen. Ze wilden alles uit het leven halen en voelden zich aangetrokken tot nieuwe kleuren, materialen en stijlen die hun interesse in alternatieve levensstijlen, hallucinogene middelen en popmuziek weerspiegelden.

Om aan de vraag naar deze nieuwe meubelstijl te voldoen, begonnen veel fabrikanten te experimenteren met grenen. Grenen lijkt tegenwoordig nogal gewoon en weinig inspirerend in onze ogen, maar het was destijds een zeer innovatief materiaal. Conran was een van de eerste bedrijven die moderne grenen meubelen produceerde en hij gebruikte een donkerdere toon dan gebruikelijk was om de levendige patronen en felle kleuren van die tijd te helpen aarden.

Een andere ontwikkeling was de opkomst van de getailleerde look. Dit was een trend in de nieuwbouw van huizen die voortkwam uit het idee om modulaire meubels voor keukens en woonkamers te maken die eenvoudig door een bouwtimmerman in elkaar konden worden gezet tot een driedelige suite. Enkele van de beste voorbeelden van deze stijl zijn dressoirs, drankkasten en eettafels gemaakt door bedrijven zoals Stonehill. Deze stukken hadden vaak getrapte tafelbladen, potloodpoten en ongebruikelijke handvatten zoals aluminium cirkels.

Een laatste trend was een verschuiving van teakhouten meubelen naar iets dat een oud Engels gevoel had. Merken als Minstrel en Broyhill hebben hard gewerkt om een massamarktvriendelijke hybride van Deens modernisme en atomair design te creëren die traditionalisten zou aanspreken. De look die ze creëerden werd gekenmerkt door getrapte en taps toelopende poten, asymmetrische vormen, geweven ladefronten en louvredeuren.

Er was ook een sterke beweging naar patroonbehang en dit was te zien in woonkamers, slaapkamers en zelfs keukens. Enkele van de meest populaire patronen waren bloemig en geometrisch, maar er was een grote verscheidenheid aan keuzes om uit te kiezen.

Het laatste dat u kan helpen bij het creëren van een klassiek jaren 60-interieur, is het gebruik van donkere tinten in houten meubels en andere decoraccessoires. Dit helpt om diepte en contrast toe te voegen aan de felle kleuren en patronen van het tijdperk en geeft je kamer een uitgesproken vintage look. Het is ook een goed idee om meubels met unieke vormen in je ruimte op te nemen, aangezien dit erg populair was in de jaren zestig. Zelfs eenvoudige items zoals een ronde salontafel kunnen er fantastisch uitzien als je op zoek bent naar een stijlvolle, retro afwerking.