Ontwerpen voor meubelpoten

meubelpootontwerpen

Meubelpootontwerpen zijn een sleutelelement bij het bepalen van de stijl en het uiterlijk van elk meubelstuk. Er zijn veel verschillende stijlen, die terug te vinden zijn in verschillende periodes van de geschiedenis en in verschillende houtsoorten. Deze kunnen van alles zijn, van de eenvoudigste tot de meest ingewikkelde, afhankelijk van waar u naar op zoek bent en wat uw persoonlijke ontwerpesthetiek is.

Er zijn een paar stijlen die opvallen qua design, stijl en duurzaamheid. Sommige van deze pootstijlen hebben veel karakter en kunnen een uniek element toevoegen aan elk meubelstuk. Anderen zijn vrij eenvoudig en kunnen goed worden gecombineerd met een breed scala aan ontwerpstijlen.

De meest voorkomende soorten meubelpoten zijn rechte poten, gedraaide poten, gecanneleerde poten en rietpoten. Daarnaast zijn er ook gebogen poten en poten in ogief- of ogiefstijl die allemaal op zichzelf uniek zijn.

Spiral Twist, Barley-Twist of S-Twist (in Engeland)

Meestal te vinden in antieke meubels, hebben spiraalvormige wendingen of gerstewendingen meerdere rondingen die vanaf een basis naar buiten en naar boven uitwaaieren. Ze worden vaak trompet-gedraaide poten genoemd en doen erg denken aan de barokke stijlen. Deze poten zijn te zien op accenttafels, lowboys en highboys in barokke meubelstukken, vooral William en Mary en English Restoration.

Dit is een populair type been dat een uitstekende keuze is voor iedereen met een eclectische of traditionele decorstijl. Ze zijn te vinden in verschillende stijlen en zijn zeer duurzaam, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor elk meubelstuk.

Een ander type gebeeldhouwde meubelpoot is de cabriole of springende geitenpoot. Deze stijl heeft naar buiten gebogen knieën die overgaan in een naar binnen gebogen enkel, eindigend in een decoratieve voet. Het is een populaire stijl in antieke of reproductiemeubels van Queen Anne, Early Georgian en Chippendale, evenals moderne reproducties die verschillende stijlen combineren.

De naam is afgeleid van het feit dat het is geïnspireerd op een springende geitenpoot, die naar buiten gebogen knieën en naar binnen gebogen enkels heeft. De cabriole wordt het meest gebruikt op lowboys, bijzettafels en eetkamerstoelen.

De cabriole is een vrij eenvoudige stijl die in de meeste tijdperken terug te vinden is, hoewel hij in de jaren 1750 delicater werd. Het is een populaire optie voor stukken in Frans Louis XV, Queen Anne en Chippendale antiek of reproductiemeubilair.

Wat de voet betreft, kan het een kussenvoet of een bal- en klauwvoet zijn, die meestal te vinden is op antieke of reproductiestukken van Queen Anne en Chippendale. De klauwen van de adelaar of leeuwenklauwen die op deze voetstijl te vinden zijn, zijn een populair decoratief detail op sommige van deze poten.

Gedraaide meubelpoten

In tegenstelling tot andere pootstijlen, worden gedraaide poten gemaakt door ze op een draaibank te draaien. Dit proces geeft ze een mooie, gladde afwerking. Als ze eenmaal zijn voltooid, kunnen er langs hun hoogte allerlei ontwerpen in worden gesneden. Ze kunnen zelfs op verschillende manieren worden gevormd en ze kunnen allerlei gebogen, convexe of concave secties hebben, evenals spiralen die erin zijn uitgesneden.