Een vintage LED-lamp kopen

vintage lamp

Als het gaat om het versterken van de sfeer in je huis, is het toevoegen van een vintage lamp een geweldig idee. Deze gloeilampen hebben een old school design en geven een warme gloed. Ze bieden ook enkele voordelen op het gebied van energie-efficiëntie. Er zijn echter een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een retrolamp.

Antieke lampen zijn een beetje anders dan moderne lampen omdat hun kleurtemperatuur doorgaans lager is en ze vaak minder krachtig zijn. Een antieke gloeilamp kan bijvoorbeeld licht uitstralen van 2400 Kelvin, wat een beetje koeler is dan een standaard gloeilamp, maar ze kunnen nog steeds een warme gloed creëren.

De beste vintage lamp is er een die eruitziet en aanvoelt als een antieke lamp, maar de kracht heeft van moderne LED-technologie. Er is een grote verscheidenheid van deze bollen op de markt. Ze zijn er in verschillende maten en vormen. Sommige hebben de vorm van een A-vormige gloeilamp voor huishoudelijk gebruik, andere hebben hexahedrale eigenschappen. En sommige zijn zelfs te groot, zoals een bollamp met een diameter van 8 inch.

Een van de meest populaire soorten vintage lampen zijn Edison-lampen, reproducties van de eerste gloeilamp van Thomas Edison. Veel hiervan zijn gemaakt met koolstoffilament en ze zijn verkrijgbaar in gloeilamp- en LED-varianten. Meestal worden ze gebruikt in kroonluchters en hanglampen, maar ze zijn ook een mooie finishing touch voor een antieke lamp.

Vintage LED-lampen daarentegen zijn niet alleen energiezuiniger, maar ook esthetisch aantrekkelijker. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en glastinten. Hun ontwerpen zijn geïnspireerd op de klassieke look van ouderwetse gloeilampen en ze hebben ook een veel langere levensduur.

Vintage stijl bollen zijn te vinden in winkels zoals Ikea. GE, Philips en Cree zijn andere toonaangevende fabrikanten, die allemaal op de gloeilampenwagon in vintage-stijl zijn gesprongen. Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de lamp en het armatuur waarin deze wordt geplaatst om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert.

LED-gloeidraadlampen kunnen het ouderwetse uiterlijk van gloeilampen nabootsen, maar ze hebben ook het voordeel dat ze langer meegaan. Je kunt verwachten dat een vintage LED-lamp tot tien keer langer meegaat dan zijn gloeilampen, en ze zijn een stuk energiezuiniger. Dit geldt met name voor de klassieke vintage LED-lamp, die is ontworpen om 100 lumen per Watt te leveren.

Als u op zoek bent naar een elegant alternatief voor de vintage GE-lamp, wilt u misschien eens kijken naar de nieuwe Cree vintage-stijl kandelaar-leds, die werken met Lutron Caseta of de Belkin WeMo. Hoewel ze niet zo lang meegaan als de GE-versie, zijn ze een leuke optie voor fans van verlichting in antieke stijl.

Andere opties zijn de klassieke Feit vintage-lijn, die de filamenten verdraait tot decoratieve dubbele helices. Ze produceren een gelijkmatig verspreide gloed, zonder schaduwen te werpen. Een andere goede keuze is de LUXON LED Edison lamp, die een warme amberkleurige gloed geeft.

Ten slotte zijn er LED-gloeidraadlampen die het uiterlijk van vintage Edison-lampen nabootsen, maar ze zijn niet zo ouderwets als de ouderwetse lamp. Ze zijn ook een stuk voordeliger.